Lauantaipäivänä tutustumassa Pittsburghiin


Liki viidentoistatunnin lentomatkan jälkeen  nukuimme pitkään. Matkalle lähti porukka, jossa opiskelijaosallistujat olivat Petteri Haverinen Lahden lyseosta ja Olli Järviniemi Päivölän Opiston lukiosta, järjestäjien edustajina olivat Tuula Pihlajamaa Teknisten Akateemisesta ja Jasmin Välimäki Opinkirjosta sekä opettajaosallistujana Tarja Vierinen Lahden lyseosta.

Lentomatka meni pienoisessa jännityksessä, sillä meillä ole yksi vaihto O'Haren kentällä Chigagossa. Turvatarkastus Helsingin päässä meni suhteellisen helposti Petterin käämitykin kanssa, mutta O'Haressa kutsuttiin jo pommimies paikalle. Saimme kuitenkin laitteen mukaan kilpailuun pienen viivästyksen jälkeen. Myös jatkolento oli myöhässä, joten selvisimme paremmin kuin pelkäsimme.

Söimme aamiaista lauantaiaamuna vasta 10 maissa. Aamiaisen suurimpia ihmetyksen aiheita oli  omelettiin erikoistuneen henkilökunnan jäsen sekä leipien puuttuminen tarjonnasta. Leipätarjonnan sijasta olikin sitten kasoittain paloiteltuja tuoreita hedelmiä.

Tämän jälkeen oli vuorossa päivän tutustuminen Pittsburghin keskustaan ja sen lähialueeseen. Ensimmäisenä kävelyllämme etsimme keskustasta liikettä, josta löytyisi puuttuva adapteri sähköisiin laitteisiin. Kaupungin keskusta on uskomaton arkkitehtooninen sekamelska , mutta samalla myös hyvin kiehtova megalomaanisene pilvenpiirtäjineen.
Pilvenpiirtäjiä - Gotham City?
Tuula Pihlajamaa, Jasmin Välimäki,Petteri Haverinen ja
Olli Järvinen















 Se adapteri sitten kyllä löytyi - paikallisesta "tokmannista".

Fort Pitt -museo

Pittsburgh on sijoittunut kolmen joen risteykseen ja tuon jokilaakson rinteisiin. Jatkoimme kävelyretkeämme kohti tuota kolmen joen risteystä  Point State Parkiin, jossa sijaitsee Fort Pitt - museo. Puistossa on 1700 -luvulla ollut kokonainen linnoitusalue, jolla on ollut suuri merkitys Amerikan itsenäisyyteen liittyvissä taisteluissa. Itse linnakkeesta ei paljoa enää ole jäljellä. Jäljellä olevaan jäänteeseen on rakennettu sisälle museo

Kiersimme museossa tutustumassa Amerikan historiaan ja löysimme sieltä myös vanhemman version käämitykistä.


Hard Rock Cafe

Lounaalle kävelimme toiselle puolelle jokea erittäin helteisessä säässä. Sillalla emme voineet olla havaitsematta resonanssi-ilmiötä ja doppler-ilmiötä.

Amerikka ei todellakaan ole tehty kävelijöille helpoksi. Jos haluaa kääntyä sillalta vasemmalle on ensi koukattava oikean kautta. Koukkaus voi matkallisesti olla pitempi kuin sen hetkinen etäisyytesi kohteesta.Yhdyskuntasuunnittelussa tuntuvat siis autot olevan etusijalla.
Tältä puolelta jokea näkyi pilvenpiirtäjärypäle vielä vaikuttavammin.





Kävelimme sillan ali kohti Station Square -markettia, jossa söimme tunnelmallisessa ja "foneettisessa" Hard Rock Cafeessa tyyliin sopivasti hampurilaiset U2-musiikin tahdittamana.


Lepo ja kuntosali- hetken jälkeen palasimme takaisin keskutaan Market Squarelle, jossa Petteri ja Olli ahmivat toisen päivitäisen hampurilaisannoksensa paikallisessa sporttiravintolassa, jonka seinät oli koristeltu näytöillä. Samanaikaisesti näytöillä näkyivät jääkiekko- ja baseball-otteluita, joiden tapahtumiin  kantaväestö otti osaa tunteella ja äänellä. Menimme keskustaan hotellin shufflella, jossa mukana oleva matkustaja epäili vahvasti Suomen olevan lähellä Sveitsiä ja että puhumme saksaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti